czwartek, 11 lipca 2013

Krem z brokułów z nutką ekstrawagancji / A bit folly broccoli cream

Scroll down for an English version.

Są wakacje więc zasadniczo siedze w domu. A krem z bokułów jest moją najukochańszą zupą. Prosta szybka i przepyszna. Urozmaiciłam trochę jej podanie żeby nie była smutną zieloną papką.

Potrzebujemy:
2 marchewki
1/2 selera
1/2 cebulki
1 kostkę bulionu warzywnego
1/2 brokuła
pieprz, sól, kminek
1/3 kostki tofu naturalnego
garść rukoli
3 łyżki pestek dyni

Wykonanie:
 Do 1 l wody wrzucamy marchew, seler i cebule (nie musi być pokrojona i tak ją zmiksujemy). Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy kostkę warzywną do wzmocnienia smaku. Do całość dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy aż zmięknie. Dodajemy przyprawy. Kiedy jego konsystencja będzie już idealna za pomocą blendera miksujemy całość. Krem nakładamy do miseczki. Posypujemy pestkami dyni. Układamy rukole a na wierzch dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Smacznego!


English version:

On holidays i'm sitting at home, and broccoli cream is may favourite soup of all. Easy, quick and tasty! I made it a bit fancy so i won't look like a boring green creamy something.

What you need:
2 carrots
1/2 celery
1/2 onion
1 cube of vegetable broth
1/2 broccoli
Pepper, Salt, Cumin
1/3 cube of natural tofu
handful of arugula
3 spoons of pumpkin seeds

What you do:
Put carrots, celery and onion to 1l of water. Boil vegetables until soft. Add vegetable broth for taste enhancement. Boil everything for 15 min. Add broccoli tops. Boil until broccoli is ready.Add spices. Pour cream to bowl and cover it with pumpkin seeds. Add arugula and cover it with tofu cubes. Have a nice meal!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz